Dat kan niet, want er bestaat geen echte brie. Dus neem ik je mee naar de juiste keuze, welke wijn, wat erbij en welke wel of niet. En mijn tip voor waar te halen.
Kijk, brie is geen beschermde naam. Iedereen kan zijn of haar kaas brie noemen. Sterker nog, als jij vandaag besluit zelf nxcnbbrie-neutraal door het leven te gaan en je naam wil veranderen in Brie kan dat. En als er dan een landelijke oproep in de krant verschijnt waarin gevraagd wordt of alle brie’s zich op Paleis Soestdijk willen melden moeten ze jou daar gewoon binnenlaten.
Tot zover het juridische (gaap) aspect.
Samengevat wat ik wil zeggen:
Heel kort door de technische bocht: (hierna komt het leuke gedeelte. Beloofd!!)
Brie heb je in een gepasteuriseerde variant en een rauwmelkse variant.
Hoe dan ook, brie is een kaas en kaas is een natuurproduct. En een brie wordt niet als brie geboren. Daar hoort een rijpingsproces van een aantal weken bij voor hij lekker is. En dat proces stopt niet. Op een dag ruikt hij naar ammoniak en dan kan hij de kliko in.
In de praktijk…
Als je een brie koopt en je haalt het papiertje eraf moet er iets gebeuren. Met de kaas en met jou. Jij wordt blij want je gaat borrelen met brie. En daar hoort wijn bij!! En de brie komt meer op kamertemperatuur en die gaat uitlopen. Hoe rijper je exemplaar hoe meer hij uitloopt. De binnenkant gaat glimmen en daar zit de kracht van brie. 60% vet schoon aan de haak. Allemaal voor jou en je smaakpapillen.Worden ze heel blij van. Je smeert ze eigenlijk in met vloeibaar fluweel.
Dat geldt voor de roombrie.
De brie de Meaux (rauwmelkse brie) bevat slechts 45% vet.
Maar met deze variant worden dan wel weer de meeste opleuk-trucen uitgehaald in de vorm van honing, noten, karamel, confituur, truffel…… Oftewel je Weight Watchers-coach ziet die laatste hoogstwaarschijnlijk niet echt als de verstandigere keuze.
Bij roombrie gaat het behalve om de smaak ook echt om het mondgevoel. Rond, vol en romig. Niks stouts, geen scherpe kantjes. Echt jouw introverte huisvriend waar je je nooit aan stoort.
Tip: Vind je de roombrie al best wel een hele overwinning qua smaakheftigheid doe er dan een confituurtje bij. Of leg er een walnootje op!
De rauwmelkse brie geeft meer wijn-speel-ruimte. Want behalve romig en vol qua textuur staan ook de smaakmakers op scherp. Brie de Meaux en Brie de Melun zijn mooie voorbeelden van deze brie.
Allevier de varianten kunnen allemaal met zowel de roombrie als de Brie de Meaux.
Je hoeft jezelf alleen maar af te vragen; Heb ik qua smaakintensiteit zin in 4/10 of 9/10?
1-Brie op een toastje
Nou die combi ken je wel natuurlijk. Mijn voorkeur voor een naturel toastje boven een stokbroodje is onmenselijk groot.
Het crunchy en droge van een toastje met brie is zoveel spannender in mijn mond dan een romige kaas op een zacht en tikje vochtig broodje.
Teveel van hetzelfde in mijn mond naar mijn smaak.
2-Brie Brûlée
Je schept de kaas zo uit het schaaltje. Dat is niet zo handig met gewone toastjes want die gaan breken. Ik maak zelf toast van sneetjes stokbrood in de oven (crostini) Je hebt en de broodnodige crunch en je kunt er heel lekker mee scheppen.
3-Brie uit de oven met knoflook en rozemarijn
Ook hierbij geldt dat toast gemaakt van stokbrood (crostini) echt top is.
4-Whipped brie met pistache en honing
Benodigdheden:
Hoppa:
Schep de whipped brie in een mooi schaaltje (een donker schaaltje is mooier dan een wit schaaltje) en verdeel de gehakte pistache-nootjes eroverheen. Garneren met de overgebleven tijm. Zet het schaaltje op een groot bord en leg de geroosterde stokbroodjes er omheen. Heerlijk!!
p.s. weet je niet hoe je crostini’s maakt? Google hier op crostini’s
Borrelende brie. Een geweldig gezicht
Dit vind ik dus echt zonde van mijn borrelkwalitijd (Ha! Een nieuw woord die mijn lading volledig dekt. Kun je eraan wennen?) Weet je nog wat hierboven schreef over dat brie moet gaan glimmen, uitlopen als hij op temperatuur komt? Dat heeft mijn brie-ziel gewoon nodig ;-) De brie moet net een tikkie te romig zijn waardoor mijn wijn extra marge heeft om een heel klein beetje uit de bocht te vliegen. Ze moeten samenwerken weet je nog.
Op het moment dat ik in een supermarkt-schap 24 punten brie zie staan (ja echt ze staan gewoon rechtop. Moet je eens proberen met een ambachtelijke roombrie…..) met exact dezelfde afmeting, gewicht en vorm word ik toch een beetje zenuwachtig. Heb graag ambacht en mensen betrokken bij de dingen die ik op ga eten. Wil echte kaas en geen kaas-klonen.
En begin alsjeblieft niet over het verschil in prijs tegen mij tussen een supermarkt-brie en een echte brie. Ga dan voor een kleiner stukje echte brie om het verschil in prijs te compenseren. Jij en ik zijn Levensgenieters. We gaan voor smaak toch?
Ga naar je plaatselijke kaaswinkel en vraag naar een stukje RIJPE brie.
Heb je het grote geluk ook in Breda te wonen zou ik de auto, fiets, stadsbus naar Hendrik & Marcella pakken. Niet voor niets waren zij al eerder Kaasspeciaalzaak van het jaar. Durf jou daar met een gerust gevoel heen te sturen! https://www.hendrikenmarcella.nl
Laat dan hier je gegevens achter!