BETOVERENDE BRIE’S

Wil de echte brie opstaan?

Dat kan niet, want er bestaat geen echte brie. Dus neem ik je mee naar de juiste keuze, welke wijn, wat erbij en welke wel of niet. En mijn tip voor waar te halen.

Kijk, brie is geen beschermde naam. Iedereen kan zijn of haar kaas brie noemen. Sterker nog, als jij vandaag besluit zelf nxcnbbrie-neutraal door het leven te gaan en je naam wil veranderen in Brie kan dat. En als er dan een landelijke oproep in de krant verschijnt waarin gevraagd wordt of alle brie’s zich op Paleis Soestdijk willen melden moeten ze jou daar gewoon binnenlaten.
Tot zover het juridische (gaap) aspect.

Samengevat wat ik wil zeggen:

  • Bij welke brie drink je welke wijn? (En we zijn los!)
  • 4 verschillende manieren om je brie vreselijk leuk op te leuken.
  • Voor welke brie loop je hard en voor welke brie loop je hard weg?

 

Heel kort door de technische bocht: (hierna komt het leuke gedeelte. Beloofd!!)

Brie heb je in een gepasteuriseerde variant en een rauwmelkse variant.

  • Ben je conflictvermijdend of zwanger? Dan is de gepasteuriseerde brie (roombrie voor intimi) jouw kaaskanjer.
  • Hou je wel van een opstootje en vind je het prima even stil te vallen van een beetje aangenaam geweld in je mond? Rauwmelkse brie is jouw match.

 

Hoe dan ook, brie is een kaas en kaas is een natuurproduct. En een brie wordt niet als brie geboren. Daar hoort een rijpingsproces van een aantal weken bij voor hij lekker is. En dat proces stopt niet. Op een dag ruikt hij naar ammoniak en dan kan hij de kliko in.

In de praktijk…

Als je een brie koopt en je haalt het papiertje eraf moet er iets gebeuren. Met de kaas en met jou. Jij wordt blij want je gaat borrelen met brie. En daar hoort wijn bij!!  En de brie komt meer op kamertemperatuur en die gaat uitlopen. Hoe rijper je exemplaar hoe meer hij uitloopt. De binnenkant gaat glimmen en daar zit de kracht van brie. 60% vet schoon aan de haak. Allemaal voor jou en je smaakpapillen.Worden ze heel blij van. Je smeert ze eigenlijk in met vloeibaar fluweel.
Dat geldt voor de roombrie.
De brie de Meaux (rauwmelkse brie) bevat slechts 45% vet.
Maar met deze variant worden dan wel weer de meeste opleuk-trucen uitgehaald in de vorm van honing, noten, karamel, confituur, truffel…… Oftewel je Weight Watchers-coach ziet die laatste hoogstwaarschijnlijk niet echt als de verstandigere keuze.

 

Deze wijn erbij!

Bij roombrie gaat het behalve om de smaak ook echt om het mondgevoel. Rond, vol en romig. Niks stouts, geen scherpe kantjes. Echt jouw introverte huisvriend waar je je nooit aan stoort.

  • Chardonnay met een frisje of hele lichte houtrijping.  Houdt de boel wakker en fris in je mond. Veel verschil in smaak en mondbeleving bij deze combi maar wel op een aangename manier.
  • Chardonnay met volle bak houtrijping: deze combi is fijn als je eigenlijk alleen wijn wilt proeven. De brie gaat qua smaak ver wegvallen. Nogmaals hoeft niet vervelend te zijn maar het is geen 1+1=3
  • Riesling; als je een variant hebt met lekker wat zuren heb je met ieder hapje en slokje eerst een geluksmoment meteen gevolgd door een reset in je mond. Dat doen de zuren in de Riesling. Beetje hetzelfde effect als je augurkje bij een kaasfondue.
  • Pinot noir (is al voor beetje gevorderden deze combi)
  • Crémant de Bourgogne rosé of rosé Champagne

 

Tip: Vind je de roombrie al best wel een hele overwinning qua smaakheftigheid doe er dan een confituurtje bij. Of leg er een walnootje op!

 

De rauwmelkse brie geeft meer wijn-speel-ruimte. Want behalve romig en vol qua textuur staan ook de smaakmakers op scherp. Brie de Meaux en Brie de Melun zijn mooie voorbeelden van deze brie.

  • Volle houtgerijpte Chardonnay kan echt heel goed. Hierbij tempert de wijn de brie. In eerste instantie proef je alleen de brie maar heb je een mooie Chardonnay te pakken gaat die vanwege zijn lange afdronk toch het laatste woord hebben in jouw mond.
  • Pinot noir is echt mooi als je van de typische aardse/champignon tonen in de Brie de Meaux houdt. De Pinot noir versterkt die absoluut. Niet geschikt voor de zoetekauwen onder ons.
  • Crémant de Bourgogne blanc de noirs, in deze bubbelvariant zit pinot noir en heeft daardoor meer body dan wanneer je een Crémant de Bourgogne Blanc de blancs zou nemen. En die body heb je echt wel nodig. Een rauwmelkse brie is echt niet de eerste de beste.
  • Port! Top als je net aan het upgraden bent van roombrie naar Brie de Meaux. Het zoete, volle van de Port bedekt de rauwmelkse brie als een mantel der liefde (Terwijl ik dit typ begint Charles Aznavour al zachtjes ‘She’ te neuriën in mijn linkeroor. Zo makkelijk kan het zijn lieve mensen)

4 verschillende manieren om brie op te leuken

Allevier de varianten kunnen allemaal met zowel de roombrie als de Brie de Meaux.
Je hoeft jezelf alleen maar af te vragen; Heb ik qua smaakintensiteit zin  in  4/10 of 9/10?

1-Brie op een toastje

Nou die combi ken je wel natuurlijk. Mijn voorkeur voor een naturel toastje boven een stokbroodje is onmenselijk groot.
Het crunchy en droge van een toastje met brie is zoveel spannender in mijn mond dan een romige kaas op een zacht en tikje vochtig broodje.
Teveel van hetzelfde in mijn mond naar mijn smaak.

2-Brie Brûlée

  • Ronde camembert of een flink stuk brie in een vuurvast schaaltje
  • Je verwarmt de brie in de oven (op 180 graden)
  • Dek de bovenkant van het schaaltje af met aluminium-folie
  • Als de brie warm en gesmolten is (voorzichtig even checken tussendoor) haal je hem uit de oven
  • Strooi een dun laagje suiker over de gesmolten brie
  • Met een crème brûlée-brander karameliseer je de suiker tot die bruin en gesmolten is.

 

Je schept de kaas zo uit het schaaltje. Dat is niet zo handig met gewone toastjes want die gaan breken. Ik maak zelf toast van sneetjes stokbrood in de oven (crostini) Je hebt en de broodnodige crunch en je kunt er heel lekker mee scheppen.

3-Brie uit de oven met knoflook en rozemarijn

  • Ronde camembert of een flink stuk brie in een vuurvast schaaltje
  • pers wat verse knoflook en verdeel die over de bovenkant van de kaas
  • Leg er 2 takjes verse rozemarijn op
  • Dek de bovenkant van het schaaltje af met aluminium-folie
  • Je verwarmt de brie in de oven (op 180 graden)
  • Even checken of de brie vloeibaar is tussendoor

 

Ook hierbij geldt dat toast gemaakt van stokbrood (crostini) echt top is.

4-Whipped brie met pistache en honing

Benodigdheden:

  • 300gr brie ( haal het witte gedeelte eraf met een mesje of kaasschaaf. Dit gaat het gemakkelijkste als de brie koud is)
  • 2 eetlepel verse tijm (1 voor in je brie-mix) en 1 als garnering
  • beetje zout en peper (naar smaak)
  • 100ml olijfolie
  • handjevol geroosterde pistachenootjes

 

Hoppa:

  • laat de brie 20-30 minuten op kamertemperatuur komen (korst heb je er al afgehaald toen hij koud was)
  • snij de brie in stukken
  • alles in een mixer (brie, olijfolie, peper&zout, tijm)
  • op lage stand 5 minuten laten mixen. Hoe minder koud de kaas is hoe gemakkelijker dit gaat.
  • Zet je de mixer op de hoogte stand and whip his ass….voor ongeveer 5 minuten. Voeg 2 el warm water toe als dat nodig is
  • De brie hoort eruit de zien als een dikke yoghurt

 

Schep de whipped brie in een mooi schaaltje (een donker schaaltje is mooier dan een wit schaaltje) en verdeel de gehakte pistache-nootjes eroverheen. Garneren met de overgebleven tijm. Zet het schaaltje op een groot bord en leg de geroosterde stokbroodjes er omheen. Heerlijk!!

p.s. weet je niet hoe je crostini’s maakt? Google hier op crostini’s

 

 

 

Kijk hier voor de magie van brie in de praktijk...

Borrelende brie. Een geweldig gezicht

Deze brie wil ik nie

Dit vind ik dus echt zonde van mijn borrelkwalitijd (Ha! Een nieuw woord die mijn lading volledig dekt. Kun je eraan wennen?)  Weet je nog wat hierboven schreef over dat brie moet gaan glimmen, uitlopen als hij op temperatuur komt? Dat heeft mijn brie-ziel gewoon nodig ;-) De brie moet net een tikkie te romig zijn waardoor mijn wijn extra marge heeft om een heel klein beetje uit de bocht te vliegen. Ze moeten samenwerken weet je nog.

Op het moment dat ik in een supermarkt-schap 24 punten brie zie staan (ja echt ze staan gewoon rechtop. Moet je eens proberen met een ambachtelijke roombrie…..) met exact dezelfde afmeting, gewicht en vorm word ik toch een beetje zenuwachtig. Heb graag ambacht en mensen betrokken bij de dingen die ik op ga eten. Wil echte kaas en geen kaas-klonen.

En begin alsjeblieft niet over het verschil in prijs tegen mij tussen een supermarkt-brie en een echte brie. Ga dan voor een kleiner stukje echte brie om het verschil in prijs te compenseren. Jij en ik zijn Levensgenieters. We gaan voor smaak toch?

Maar welke welke dan wel?

Ga naar je plaatselijke kaaswinkel en vraag naar een stukje RIJPE brie.

Heb je het grote geluk ook in Breda te wonen zou ik de auto, fiets, stadsbus naar Hendrik & Marcella pakken. Niet voor niets waren zij al eerder Kaasspeciaalzaak van het jaar. Durf jou daar met een gerust gevoel heen te sturen!  https://www.hendrikenmarcella.nl

dus LEVENSGENIETER, WIL JIJ OOK OM DE
14 DAGEN INSPIRATIE
IN JE MAILBOX?

Laat dan hier je gegevens achter!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.