DE ONGEËVENAARDE ÉPOISSES

Echt deze kaas….

Op zoek naar de allermooiste kaas ter wereld? Wat zijn ideale combinaties die in je mond knallen, filmpje met recept en ideale wijn die je erbij kunt bestellen…

 

Deze kaas is voor mij de allermooiste kaas ter wereld. Nou heb ik vast nog niet alle kazen geproefd dus misschien kom ik hier ooit op terug maar tot die tijd; Epoisses forever lieve mensen!

Het is een combi van de pikante, beetje zoutige smaak (en heel ver ook nog iets fruitigs) met het feit dat ‘ie vloeibaar is. Van binnen.

Mocht je nou een stukje in huis gehaald hebben die NIET vloeibaar is zou ik hem meteen terugbrengen naar waar je hem vandaan hebt. En op zoek gaan naar een andere Kaashemel (lees; kaasspeciaalzaak)

Deze goudglanzende knapperd……

Kun je als ingrediënt voor veel dingen gebruiken:

  • Door de tarte tatin.
  • In een quiche.
  • Op je pizza in plaats van mozzarella (Laatste 10 minuten in de oven er pas op doen)
  • Een flinke schep door risotto met kip en paddestoelen is ook echt heerlijk.
  • Als basis van een geniale kaasfondue. Fondue Comtoise noemen we dit toppunt van comfort food dan (Met de Comté kaas als partner in crime. Recept volgt…)

 

Maar al doe je er niks mee, leg je hem gewoon op een schaaltje (geen plat bordje want vloeibaar) en laat je hem even op temperatuur komen. Theelepeltje erbij. Ja echt een theelepel. Liever geen koffielepel dat is net te weinig en soeplepel is net ff teveel. Past er geen wijn meer bij….

En ja, heb ik echt allemaal geprobeerd. En nee niet omdat ik verder niks te doen heb maar omdat ik mijn werk serieus neem….

No brood erbij please!

Mocht je de Epoisses toch ergens op willen doen zou ik je vriendelijk, doch zeer dringend, willen adviseren een neutraal toastje te pakken. Zo een met niks extra’s erop of erin. (Geen zeezout, rozemarijn, gedroogde tomaat etc) Heeft deze kaas echt niet nodig. 

Ben je pas net van de jonge kaas af en ben je een beetje bang dat deze kaas net wat te heftig vindt zou je er amandelvijgenbrood bij kunnen eten. Het zoete hiervan haalt net even het scherpe randje van de Epoisses. Een tijdelijk iets dit. Want binnen no time staan al jouw smaakpapillen op hun hardst te juichen als je de Epoisses uit de koelkast haalt. 

Ook kun je voor een wijn met een restzoetje kiezen als je de Epoisses wat aan de sterke kant vindt. Betreft wijn kan ik zelf meer dan bovengemiddeld genieten van de combi Epoisses met Gewurztraminer. 

Deze witte wijn is laag in zuren en heeft een geweldige geur; grapefruit, perzik, lychee…. Mega veel fruit zonder zoet te zijn. De Gewürztraminer is ook echt een aanrader als je fan bent van gerechten met bv rode peper, curry en/of gember.

Nou vooruit! Doen we er toch brood bij. En speculaas.

Op het filmpje hiernaast zat ik bij Au Fil Du Clos in Meursault, Bourgogne.  Ik was er stil van. Er stond en een mousse van Époisses voor mijn neus en als ik naar buiten keek zag ik overal wijnranken. Om deze mousse (ook wel espuma genoemd) te kunnen maken heb je een sifon nodig. Zo’n thermosfles waar je gaspatronen indraait, werd vroeger veel gebruikt om slagroom mee op te spuiten. Ik ga er gemakshalve van uit dat jij die niet in een van je keukenkastjes hebt staan. Maar zo kan het ook:

Ingrediënten:

  • Époisses RIJP!! (gebruik een gedeelte voor de mousse en een gedeelte voor op het stokbrood)
  • Slagroom vloeibaar
  • Speculaasjes
  • Stokbrood
  • Staafmixer

 

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de fles Gewürztraminer of Muscat alvast uit de koeling. En neem alvast een klein slokje. Nee dit heeft geen toegevoegde waarde voor de Époisse-mousse. Wel voor je innerlijke geluk.
  • Snij het stokbrood in schuine plakken (hoe schuiner, hoe langer, hoe beter je kunt soppen) en beleg ze met wat Époisses. Als de Époisses is gesmolten zijn de stokbroodjes klaar.
  • Verwarm ondertussen al roerend gelijke delen Époisses en slagroom in een pan. (Niet te klein pannetje want je moet er zometeen ook nog met de staafmixer in) 
  • Meng alles met de staafmixer snel door elkaar. 
  • Verwarm je schaaltje voor en verkruimel wat speculaas op de bodem van het schaaltje.
  • Schenk de warme Époisses-mix eroverheen.
  • Haal de stokbroodjes uit de oven en serveer erbij. 
  • Wijntje inschenken en scheppen maar!

 

Cheesy muziekje erbij? Hierbij de link naar de Spotify playlist.  

INFO OVER DE ÉPOISSES

Wil graag nog een keer benadrukken dat een Époisses alleen echt top is als hij rijp is. Dat betekend dat hij van binnen vloeibaar is. En dat de kaas glanst als je hem doormidden snijdt. Je zou er haast je haar in moeten kunnen kammen. Dat kaliber glanzend.

Een Époisses die nog niet rijp is heeft een vaste kern van binnen. En hij glanst niet. Eeuwig zonde van de kaas en van jouw geniet-tijd. Vraag er dus specifiek naar in je kaasspeciaalzaak!!!

Je kunt de korst van de Époisses gewoon opeten. Niks mis mee, die is zelfs gewassen in Marc de Bourgogne.

Volgens zeer betrouwbare en geheel onbekende bronnen was dit de lievelingskaas van Napoleon. Zou verklaren waarom hij zijn hand altijd op het zakje op zijn borst hield. Zat vast een stukje Époisses in……..

IDEALE WIJN ERBIJ BESTELLEN?

Bestel dan hieronder mijn persoonlijke favoriet:

Les Beaumont, Chardonnay, Chablis

Een authentieke Chablis met body. Om serieus rekening mee te houden. Hij slaat geen zoet dekentje om de Époisses.  Ze zijn aan elkaar gewaagd. Twee smaaktoppers die op hun hoogtepunt tegelijkertijd evenveel punten halen. Hou ik van. Beetje culinaire reuring in mijn mond.

Prijs is € 29,95 per fles exclusief € 9,95 verzendkosten per doos (1, 3 of 6 stuks zijn allemaal 1 doos).

Bestel hier deze wijn!