De Wijnpolitie

Gezelligheid met een los zoetje

Ik neem jullie mee in mijn tijd van Gastrotheque Mon Dieu en hoe ik daar in mijn ooghoek zag dat daar wijn werd aangelegd met een zoetje. Maar als je iets zoets wilt drinken dan heb ik mooiere alternatieven en de adresjes voor je om te kopen.

Laatst serveerde ik een groepje gezellige dames een fantastische Crémant de Bourgogne.
Ze hadden wat te vieren namelijk.
Een van die gezelligerds vroeg of ’tie een beetje zoet was.

Nog voor ik kon reageren lag er al een zoetje in haar flûte op te lossen. Deed ze altijd al ze haar wijn niet zoet genoeg vond vertelde ze met gepaste trots.

Binnen no time gingen de zoetjes het groepje rond en had de helft van het gezelschap hun eigen blend gecreëerd. Nog voor ze ook maar 1 slokje genomen hadden.

WTF!

Ik weet niet hoe dat bij andere mensen werkt maar in mijn hoofd staat er meteen een groepje alter ego’s op die door elkaar gaan roepen; Huh, een zoetje bij haar Crémant?? Prachtig Bourgogne-nat in je glas en daar gaat dan een zoetje bij?? Hij is toch echt al heerlijk? We serveren er over 2 minuten een huisgemaakte kreeftenbisque bij! Speciaal bij uitgezocht! Dat kan toch niet? Of wel? Wat vind jij hier nou van?? Mag je überhaupt wel wijn mengen???

Doe ff normaal Jes!

2 seconden later doe ik weer normaal en denk ik; Tuurlijk mag dat! Er bestaat echt niet zoiets als de wijn-politie die ik in dit soort gevallen kan bellen.

Tenzij…..je wijnmaker bent en wijn maakt in Europa. Dan mag het echt niet. Bij wet verboden. Rode en witte wijn mengen? Nope. Zelfs niet als die wijn er echt heel lekker van wordt? Nee zelfs dan niet. Tenzij je champagne maakt. Dan mag je bv een beetje pinot noir toevoegen aan je ‘witte’ champagne. Maar in die streek maken ze misschien wel vaker gebruik van enige vorm van dichterlijke vrijheid…….

Jij blij, ik blij

Maar goed. Ik ben een wijnschenker. Een wijnverteller. Een wijnliefhebber. En een wijndrinker.
Maar ben geen wijnmaker. En zeker geen smaakbaas. En als mensen gelukkig worden van een zoetje in hun wijn moet ze dat vooral doen. Jij blij, ik blij.

Tot snel lieve dames. Ik vond het heerlijk dat jullie er waren. Zal ik binnenkort een wijnproeverij met alleen maar zoete(re) wijnen organiseren? Want ook die wijnen krijg ik echt wel naar een 9 gedronken. Kwestie van het juiste erbij vinden om erbij te eten. En laat ik daar nou héél blij van worden.

Voor de droge drinkers onder ons.......

Risico-management met onbekende wijn in de praktijk

Kijk als je in een restaurant zit is de kans heel klein dat er iets in je glas zit dat jij te zoet vindt.
Zeker als je keurig hebt aangegeven dat je zin hebt in een droge witte wijn.

En mocht hij dan toch nog te zoet zijn geef  je hem gewoon weer terug aan De Inschenker.
Je had tenslotte gezegd dat je voor droog ging. Probleem opgelost.

 

Met je rug tegen de muur. Bij je allerbeste beste vrienden.

Het grote risico betreft wijn drinken is als je op visite gaat ergens.
Of het nou familie is, goede vrienden of vage kennissen. Het begint er vaak al mee dat er geen wijnkaart is bij mensen thuis. Zucht.
Doen ze expres. Ze willen namelijk helemaal niet dat jij zelf je wijn kiest.  Ze willen dat jij hun favoriete wijn drinkt en die minstens net zo lekker vindt.

‘Wij hebben nu een wijn gevonden! Echt fan-tas-tisch!! Zo lekker!! Past overal bij! En echt IEDEREEN die deze wijn bij ons drinkt is er helemaal weg van. Toch Henk?’
Henk zat al klaar, heeft dit verhaal al 4 rondjes visite meegemaakt, en weet wat er van hem verwacht wordt; ‘Ja echt waar. Ie-de-reen!’

‘Maak een foto van het etiket! Dan kunnen jullie hem morgen ook halen voor thuis!’
Gaat de gastvrouw verder. Henk zegt niks meer. Die hoefde maar 1 zin te onthouden.

Onhandig, want je staat dus met je rug tegen de muur, pak je je telefoon en opent de camera.
Het besef dat je geen kant op kunt komt keihard bij je binnen. Je hebt geen keuze, deze wijn moet jij lekker vinden.

Hoop voor je dat ‘ie niet te zoet is. Of te droog.

Maar in dat geval kun je er altijd nog een zoetje in doen natuurlijk…..

Een romantisch verhaal over wijn en Excell

Ik was laatst te gast bij een goede vriend die het gewoon heel goed snapt.  Hij had namelijk een Excell bestand met welke verschillende, geweldige wijnen er voor het drinken lagen en…. hoeveel stuks ervan in huis waren. Mocht ik gewoon kiezen. God wat hou ik daar van! Vooral ook dat het aantal stuks erbij stond. Kreeg het er warm van. Kijk hebben we het over een zondagmiddagborrel dan zijn 1 of 2 flessen van een hele mooie wijn wellicht voldoende.

Maar sta je aan het begin van een hoogstwaarschijnlijke fantastische avond waar Charles Aznavour op de achtergrond zijn ene stemband al loopt op te warmen (Wist je dat die beste man is geboren met maar 1 stemband?)  is het toch handig dat je je keuze mede kunt baseren op hoeveel flessen er aanwezig zijn om de gehele avond vloeibaar te assisteren zeg maar……

Koninklijk edelzoet versus Karvan Cevitam met alcohol...

Liebfraumilch

Waarschijnlijk was je op je 16e fan van de Liebfraumilch maar mocht je hem niet kennen en ben je benieuwd geworden (kan ik mij niet voorstellen maar goed) kun je deze echt bij ieder supermarkt aanschaffen. Zit in een kartonnen pak. Wel lekker eco natuurlijk. En je hoeft ook niet naar de glasbak.

  • 10% alcohol
  • 1 liter
  • €2,99
  • Proces: extra suiker erbij doen en roeren maar.

 

Chateau d’Yquem

De Chateau d’Yquem is een ander verhaal. Die vind je niet bij de Appie. Dit is zo’n veel te dure wijn met veel te gaaf verhaal. Maar wel 1 waarvan ik je gun dat je hem 1 keer in je leven mag proeven.

  • 15-20% alcohol
  • 375ml
  • €200-€2000
  • Proces: gisting stopzetten waardoor er natuurlijke suikers overblijven

 

Proeven?

Ben je benieuwd naar de Chateau d’Yquem? En woon je, net zoals ik, in Breda of in de buurt van Breda? Dan moet je bij Restaurant Ruitersbosch zijn. Deze wijn staat in Rik’s speciale wijnboekje (sommelier van Ruitersbosch) https://www.restaurantruitersbosch.nl

En ze hebben daar heerlijke foie gras (meer info over foie gras https://wijlevensgenieters.nl/fuck-de-foie/ ) èn de kazen van het Kaasatelier uit Oud-Gastel die echt zo mooi bij de Chateau d’Yquem gaan. In de categorie Nooit-te-vergeten-mond-gevoel. En buikgevoel. Hart gevoel ook trouwens. En nee ik wordt niet gesponsord door Restaurant Ruitersbosch. Sterker nog ze krijgen altijd geld van mij. Maar daar krijg ik dan altijd wel een heerlijk avondje met heerlijk eten voor terug.

Op de video zijn we bij Ruitersbosch en zie je Rik bezig met de Rataffia; Een edelzoete wijn op basis van champagne. Een waardig alternatief voor de Chateau d’Yquem ;-)

Top tips voor zoete wijn

  • Zoete wijn wordt minder zoet als je hem kouder drinkt. Speel met de temperatuur dus.
  • Vuistregel: hoe goedkoper de zoete wijn, hoe kouder je hem drinkt.
  • Heb je een (edel) zoete wijn drink je bij voorkeur op 11-12 graden
  • In de basis combineer je zoete wijn met eten dat net wat minder zoet is
  • Wat dacht je van iets ziltigs erbij zoals Lamsoor, Zeesla, Zeebanaantjes of Zeekraal (laatste is tegenwoordig ook in de supermarkt te koop)
  • Hou je van zoet bij je zoet? Chocolade (puur) of melkchocolade met karamel/zeezout.
  • Hou je van pittig eten? Mooi! Chinees, Thais, Indisch….kom maar op. Zolang het maar aan de pittige kant is.

 

BESTELTIP

Mijn favoriete combi is de Lazuli blauwaderkaas van Oudwijker met de Gewürztraminer van Vieil Armand. Vendange Tardive (Vendange tardive betekent late oogst. Oftewel extra natuurlijke suikers)

Deze wijn haal ik bij Best Bottles in Breda Hierbij de link naar deze wijn:

https://www.bestbottles.nl/shop/wijn/dessert/vieil-armand-vendange-tardives-gewurztraminer-2476

Maar woon je in de buurt zou ik even langsrijden. Heel veel keuze en kennis daar. Heerlijke combinatie.

De Lazuli blauwaderkaas verkopen ze bij Hendrik & Marcella in Breda https://www.hendrikenmarcella.nl

Ik zou even bellen voordat je speciaal voor deze kaas hierheen rijdt. Oudwijker is een fantastische ambachtelijke kaasmaker en om precies die reden poepen ze niet automatisch honderden kazen per dag uit. Zoals Old Amsterdam dat op echt onnavolgbare wijze wel doet……..

dus LEVENSGENIETER, WIL JIJ OOK OM DE
14 DAGEN INSPIRATIE
IN JE MAILBOX?

Laat dan hier je gegevens achter!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.