Een vin rouge met praatjes….

Moulin à vent

Hieronder het verhaal over de Moulin à Vent;
een geweldige, sappige en volle rode wijn uit de Beaujolais.
Het is een dramatisch verhaal.
Maar het loopt gelukkig goed af.
Voor de Gamay-druif waar deze wijn van gemaakt is in ieder geval.
Niet voor Filips de Stoute. Want die gaat dood.
Maar dat deed hij al in 1404.

Ik vertel je ook wat je er allemaal bij kunt eten en hoe je hem ready-to-drink kunt krijgen met dank aan IKEA

  • Geen zin om te lezen maar wel zin in deze wijn?
    Druk dan meteen op de bestel-button hierboven.
  • Luister je liever dan dat je leest? Scroll dan naar beneden en klik op het filmpje.
    Ik vertel het je op mijn allerbeste Algemeen Beschaafd Brabants…..

 

Lang, lang geleden….
tijdens de Middeleeuwen werd de Gamay druif voor het eerst aangeplant in het immer indrukwekkende Bourgogne.
Naast de pinot noir-druif. Maar die woonde hier toen al een tijdje.
Maar de Gamay-druif bleek iets te kunnen wat de de Pinot noir-druif niet kan.
En dat……. werd hem bijna fataal.

 

 

Hoezo fataal??

Stel dat deze Gamay druif zou meedoen aan Bourgogne’s Got Talent?
Dan wint hij. Absoluut.
Heeft zoveel potentie op gebied van kwaliteit.
Maar helaas ook op het gebied van kwantiteit.
En dat laatste is ook meteen zijn grootste valkuil.
Echt, koppel de deze druif  aan Colonel Tom Parker als manager en binnen no time drinkt de hele wereld  alleen nog maar Gamay.
Deze druif is er namelijk een van het type; u roept, wij draaien.

Hij groeit namelijk te gemakkelijk.
En hij levert te veel.
Daarom moet er respectvol worden omgegaan met deze druif.
Maar in de handen van een geldwolf gaat het fout.
Die knijpt hem tot de laatste druppel uit.
Tot er niks meer van de smaak over is.

Hoe dat zit? Hieronder een klein rekensommetje…….

Stel je hebt 1 hectare wijngaard in Bourgogne en die plant je aan met de pinot noir druif.
Als alles goed gaat hangen er uiteindelijk mooie rijpe trossen aan je wijnranken en kun je gaan plukken.
En persen.
1 hectare levert jou 35 hectoliter wijn op.
Dat zijn 4600 flessen prachtige pinot noir die je kunt verkopen.
Mooi toch??

Nou heeft jouw buurman ook 1 hectare wijngaard.
Maar die plant hem aan met de Gamay druif.
Ook bij hem gaat alles goed en er hangen mega-veel rijpe trossen aan zijn wijnranken. Veel meer dan bij jou.
Ook hij gaat plukken. En persen.
Zijn hectare levert dankzij deze druif 150 hectoliter wijn op.
Dat zijn 20.000 flessen wijn.
Maar geen lekkere wijn hè! Laat ik daar heel duidelijk in zijn.
Als jouw buurman mooie wijn had willen maken van zijn Gamay-druif had hij
de dollar-tekens uit zijn ogen moeten halen
en meer dan de helft van de onrijpe trosjes moeten verwijderen
waardoor de trossen die overblijven mooi en geconcentreerd van smaak waren gebleven.
In plaats van de niet-geconcentreerde-bijna- alleen-maar- water-druiven waarvan hij nu heel veel wijn heeft gemaakt.

Terug naar de Middeleeuwen
want daar het dus bijna fout gegaan.
Doordat de Gamay-druif dus zoveel hectoliters opleverde kregen alle wijnboeren in de Bourgogne
franse francs-tekens in hun ogen en vervingen de
pinot noir-druiven door Gamay-druiven.
Want 5 keer zoveel druiven, is 5 keer zoveel flessen wijn die ze konden verkopen.
Maar de kwaliteit van de wijn was dramatisch slecht.
Je kunt dit qua smaak letterlijk vergelijken met Karvan Cevitam waar je in plaats van 1 liter water 100 liter water aan toevoegt.
Maar er staat Bourgogne op het etiket van de fles dus er zijn altijd mensen die hem kopen.
De goede naam van Bourgogne kwam alleen wel zwaar onder druk te staan.

Filips de Stoute
was in 1395 Hertog van Bourgondië en zag wat er gebeurde.
Hij verklaarde de veel te lieve Gamay-druif  ‘vil et déloyal’ oftewel verachtelijk en ontrouw
en liet de Gamay-wijngaarden rooien in Côte d’Or en Côte Chalonaisse.
Einde verhaal voor deze druif zou je denken.

Maar de invloed van deze Stouterd reikte gelukkig slechts tot aan de Beaujolais.
Toen al, en nu nog steeds, een eigengereid wijngebied dat slechts gedeeltelijk in Bourgogne valt.
En tot op de dag van vandaag staat de Gamay-druif  daar nog aangeplant.
Wel is er officieel bepaald dat deze druif niet meer dan 50 hectoliter per hectare mag opleveren.
Op deze manier waarborgen ze de kwaliteit en dus de smaak van deze prachtige Beaujolais.

De druiven in deze Moulin-à-Vent zijn de nazaten van deze omstreden druivensoort.
Is toch geweldig!
Het is een prachtig, vloeibaar verhaal in een wijnglas.

En de Gamay leefde nog lang en gelukkig! En wij ook natuurlijk ;-)

 

'En Gaston, wat eten wij bij deze wijn?? :-)'

‘Ehhh Jes, wil mij er niet mee bemoeien, Wij Levensgenieters is jouw feestje,
maar zou je niet eerst wat vertellen over de smaak van deze wijn?
De mensen zitten al best lang te wachten hè’

‘Oh ja…..Thanks voor de reminder Gaston. Not.’
Even schakelen, was namelijk net met begonnen met een interne en externe vreugdedans omdat ik de smaak van de  Moulin-à-Vent al op het puntje van mijn tong had liggen en met mijn 5e oog zag ik al Serranoham en een net niet te groot stukje Bleu d’Auvergne voorbij komen…….

De smaak van le vin
Ik ga het op z’n boerenfluitjes uitleggen hè.
Stel nou dat je bovenmatig geïnteresseerd bent in de tertiaire smaaktonen van deze wijn….zou ik gewoon even verder googelen ;-)

Als je een slok van deze wijn neemt dan voelt het alsof je mond ‘natter’ wordt. Dat bedoelen we met sappig.
Je hebt ook wijnen waardoor je wangen samentrekken en je tandvlees zich spontaan terugtrekt.
Die valt dan in de categorie; droge wijn.
Ken een aantal straffe Bordeaux-wijnen die hier bekend om staan.
Maar de Moulin-à-Vent doet juist het tegenovergestelde.
Slokje van deze wijn voelt meteen aangenaam, je tandvlees kan lekker op zn plek blijven zitten.

Qua smaak heeft ‘ie heel veel fruit. Zonder een zoetje. Dus hij is schattig maar je gaat er niet mee op de loop.
Eenmaal in je mond proef je dus fruit, maar wel stevig fruit. Denk aan frambozen, aardbeien, kers, granaatappel…..

Wil je de viooltjes en pioenrozen erin ruiken?  

  • schenk je glas dan voor 1/4 vol
  • laat hem even alle hoeken van je wijnglas zien (ook wel walsen genoemd)
  • doe je ogen dicht
  • steek je neus erin
  • ruiken maar!

 

Wist je dat een van je neusgaten vaak beter ‘ruikt’ dan de ander? Duw maar eens een van de twee dicht terwijl je ruikt. En daarna de andere.
Als je naar rasechte wijn-snuffelaars kijkt zie je vaak dat ze hun neus schuin in het glas steken.
Hun betere neusgat dichtst bij de wijn in het glas zeg maar.
Heb een oom die redelijk vooraan stond toen de neuzen uitgedeeld werden. Hij steekt zijn neus ook schuin in zijn wijnglas maar dat is omdat het anders niet past.

 

 

 

Wat eten we nou echt bij de Moulin-à-Vent?

  • cacciatore (lekker gedroogd worstje)
  • salami
  • rauwe ham (serranoham of Ardennerham)
  • blue d’auvergne (blauwaderkaas)
  • raclette kaas (dit is zo leuk om te doen! Lees hier meer over racletten)
  • gerookte amandelen (liefst licht gezouten)
  • appelchips (kun je zelf maken maar onze Appie heeft ze gewoon in het schap liggen)
  • Lays chips barbecue (ham) flavour
  • varkenshaas
  • kalfsvlees
  • zwezerik

 

Theoretische tip
(want bedenk het nu ter plekke en heb het dus nog niet uitgeprobeerd. Maar kan niet anders dan dat dit een top combi is)

Een mooi stukje zalm, krokant bereiden & op je bord afwerken met een mooi plakje kruidenboter op basis van zeezout, rozemarijn en viooltjes. Liefst paarse viooltjes.
Staat mooi bij de violette kleurtonen in de Moulin-a-Vent.

 

INFO

  • Beaujolais cru
  • Moulin-à-Vent is 1 van de 10 gemeentes in Beaujolais die hun naam aan de wijn mogen geven
  • Fruitig & veel body (oftewel veel smaak die lang aanhoudt)
  • Robijn rode kleur met violette schakering
  • Druif: Gamay 100%
  • Gemaakt van de druiven van wijnstokken ouder dan 70 jaar
  • Geplukt in 2020
  • Gebotteld in 2021
  • Drinken vanaf 2024-2026
  • Koel bewaren
  • Drinktemperatuur tussen de 14-17 graden celsius
  • Kan nog zeker 10 jaar bewaard worden
  • Wil je hem nu drinken dan even passeren/karafferen (zie filmpje) En nee dat is niet ingewikkeld maar wel leuk.

BESTELLEN

Prijs per fles 19,95

Bestellen per 6 stuks

verzendkosten 9,95 per doos

 

 

 

Moulin-à-Vent is exclusief verkrijgbaar bij Wij Levensgenieters

 

Bestel hier deze wijn!