Foie gras is geliefd én gehaat. In dit blog lees je wat foie gras precies is, welke wijn er goed bij past en welke alternatieven er zijn – van diervriendelijke varianten tot volledig vegan opties.
Foie gras. Voor sommigen een absolute no-go, voor anderen (waaronder ik) een van de lekkerste dingen die er bestaan.
De smaak, de romigheid, dat mondgevoel… dat is uniek.
Maar ja, het verhaal achter de productie. Niet bepaald een feestje.
Voor de duidelijkheid: foie gras wordt gemaakt van de vervette lever van ganzen of eenden. Hoe groter en vetter de lever, hoe beter.
Voor de foie gras dan. Voor de gans: not so much.
Het geheim achter foie gras? Een lever die flink groter en vetter is dan normaal.
Daar helpt de mens de gans of eend een handje bij.
Hoe dat precies gebeurt, verschilt — laten we zeggen dat de ene methode wat vriendelijker is dan de andere.
Feit blijft: de discussie rond foie gras zal altijd blijven bestaan.
100 gram foie gras = slechts 465 kcal schoon aan de haak, waarvan een luttele 45 gram vet.
Maar hé, op je bord ligt meestal maar 30–40 gram. Oef.
Serveer foie gras altijd op minimaal 15 graden. Kouder en je mist die volle smaak én het smelten in je mond.
Combineer ‘m met een confituurtje, gekarameliseerde ui of een gebakken appeltje.
Of ga voor een Parmezaankoekje.
Echt: die crunch is key. Zonder crunch is foie gras als een tompouce zonder bladerdeeg.
Doe mij een gegrild kippetje, een t-bone steak, kikkerbillen, escargots — of gewoon een frikandel met echte mayo.
Het liefst in stukjes gesneden en gebakken, want: meer kontjes. En ik ben gelukkig.
En ja, als de salade riche weer op de kaart staat bij Ruitersbosch? Dan spring ik een gat in de lucht.
Mede vanwege de foie gras.
Tegelijkertijd heb ik ook vega en zelfs vegan fases gehad. Die beloofde magische glow bleef uit, maar mijn broeken zaten losser en ik had meer energie.
Nu probeer ik doordeweeks groener te eten, zodat ik in het weekend voluit Bourgondisch kan gaan. De basisgedachte van Wij Levensgenieters 🫶🏻
Gelukkig zijn er diervriendelijke(re) alternatieven:
Foie Royale: geen dwangvoeding. De lever wordt pas na het slachten ‘vervet’. Microscopisch bijna gelijk aan foie gras. 90% dezelfde smaak, zeker als je ‘m altijd bewerkt met zoet, hartig. Oh en schaf een toch aan (een brander) ideaal om hem wat te karameliseren.
Faux Gras: volledig vegan, biologisch en verrassend rijk in de mond. Faux betekent nep, maar geloof me: dit voelt allesbehalve nep.
Misschien dat ik hier ooit die beloofde glow nog van krijg 😉
Foie gras blijft een delicatesse met een randje schuldgevoel. Maar er zijn alternatieven die de beleving voor een groot deel benaderen.
👉 Mijn tip: probeer foie gras (of Foie Royale/Faux Gras) eens met iets krokants én een glas Gros Manseng of blanc de blancs champagne.
Dan smaakt genieten een stuk lichter.
Gaston! Welke wijn zit er achter deur nummer 1?
Klassiek: een edelzoete Sauternes. Perfect.
Gecombineerd met zoet garnituur: kies een zachte Pinot Gris.
Bubbels: altijd goed, maar bij voorkeur een blanc de blancs.
Rood: bak of bewerkt de foie gras met een brander en schenk een Pinot Noir in.
Port: een 20 jaar oude Tawny is ook heerlijk.
Echt, ik hou van all of the above. Maar moet ik kiezen? Gros Manseng, anytime.
Foie Royale of Faux gras bij jou thuis bezorgd? Inclusief een bijpassende wijn en confituurtje?
Laat dan hier je gegevens achter!