Natuurwijn. Echt altijd fijn?

Ehhhhhh.....

Maar deze variant zorgt ervoor dat je tafelgenoten een nieuwe wijnervaring krijgen. Te bestellen compleet met een recept voor een truffelrisotto erbij of iets anders makkelijks als je geen tijd hebt om te koken😉

 

‘Jes, proef eens. Kun jij hier iets mee? Is een beetje lastige wijn……’ Interesse was gewekt. Ik had dus een ‘lastige’ wijn in mijn handen. Biologica, senza solfiti vermelde het etiket.

Lieve mensen, we hebben te maken met een natuurwijn.
In tegenstelling tot veel wijnliefhebbers van nu gaat mijn hart niet direct sneller kloppen van een natuurwijn. Ik heb toch een beetje het idee dat je als natuurwijn met dingen wegkomt wat bij een ‘gewone’ wijn reden is om de dop eraf te halen en hem op z’n kop boven de gootsteen te houden.

En ben echt niet vies van een vleugje pipi-de-chat in een mooie Sancerre, maar om nou helemaal uit mijn plaat te gaan vanwege een hardnekkige en indringende stallucht enkel en alleen omdat het een natuurwijn betreft.………
Maar eerlijk is eerlijk, viel voor mij meteen in de categorie bijzonder ipv lastig. Het fijne bubbeltje en het feit dat je hem echt op 8 graden je wijnglas in kan helpen vond ik ook top. Oké zou hem niet opentrekken zonder er iets bij te eten. Deze wijn is wel eerder een type voor een vaste relatie dan dat hij als vrijgezel floreert. Zou hem Benny Neyman niet adviseren. Dan gaat ‘ie nooit meer slapen….(Door Benny te noemen kan ik meteen even checken of jij en ik een beetje van dezelfde generatie zijn)

Terug naar die lastige wijn. Ik heb het grote geluk een aantal mensen in mijn leven te hebben die ook meteen in de hyperfocus schieten als ze een wijn zien die ze nog niet kennen. In dit geval Jordi. Hij maakte er een ongelofelijk lekkere truffelrisotto bij. Match made in heaven. Van dat kaliber. Liefde op het eerste gezicht bij deze twee. Soort B&B Vol Liefde. Maar dan zonder het gezeur. Truffel en Integro Bianco frizzante…..ze leven vast nog lang en gelukkig.

De wijn aan het woord……

Gemaakt van alleen maar Chardonnay druiven, opgegroeid in Abruzzo Italië. Da’s net boven de enkel van de Italiaanse laars, aan de rechterkant.
Het eerste wat opvalt aan je fles is het bezinksel. Ook wel droesem genoemd. Het zijn de afgestorven gistcellen die in de wijn zitten.  En dat klinkt echt veel viezer dan het is! Denk maar aan een theezakje wat je in je thee laat zitten.

Normaal filteren ze die na de alcoholische vergisting eruit. Maar bij een natuurwijn doen ze dat ‘natuurlijk’ niet. Persoonlijk hoef ik het ook niet allemaal in mijn glas te hebben maar als je de fles rechtop in je koelkast/klimaatkast zet zakt het netjes naar beneden. Precies waar je het hebben wil. Schenk de wijn rustig uit en het komt allemaal goed. De wijn blijft troebel in je glas maar zo heurt het nou eenmaal bij een natuurwijn.
Wijn waar nog droesem in zit heeft vaak een rijkere textuur, is voller van smaak en heeft meer kleur. Dat dan weer wel.
Deze wijn is biologisch en vegan. Maar dat geldt voor alle natuurwijnen. Oftewel de druiven zijn in een biologische cultuur geteeld zonder gebruik van chemicaliën. Er is geen gebruik gemaakt van dierlijke toevoegingen en er worden geen suikers en gisten toegevoegd.
Het maken van een natuurwijn is zo gemakkelijk dus niet. Je hebt bijna geen mogelijkheden om de smaak van de wijn bij te sturen.

Aan deze natuur-topper is ook geen sulfiet toegevoegd trouwens. Nou bevat iedere wijn sulfiet, zitten namelijk van nature op de schil van iedere druif, maar door geen extra sulfiet toe te voegen blijft het sulfietgehalte onder de 10mg/liter. Normaal gesproken zit een biologische/natuurwijn rond de 40 mg/l. Dat doet de Integro Bianco Frizzante heel goed dus.

Deze knappe Frizzante past ook uitstekend bij lichte maaltijden, vis, groenten en verse kazen. Maar dat klinkt wel heel algemeen als ik dat zo zeg. En van algemeen is nog nooit iemand zielsgelukkig geworden. Misschien wel een beetje blij maar veel meer gaat het niet worden. En voor een beetje blij doen wij het niet natuurlijk. Wij willen ALLES! Dus concreet: Na een slok van deze bubbel bij deze truffelrisotto sloeg de vonk over en horen ze voor mij voor altijd bij elkaar. Zoals Romeo & Julia, Yin & Yang, Yoko & John, Brad & Jennifer (sorry Angelina, maar heb nooit aan jou kunnen wennen), Bonnie & Clyde en nu dus ook Integro Bianco & Truffel………

Het recept van de truffelrisotto

Ingrediënten

  • Eetlepel geklaarde boter
  • Eetlepel olijfolie
  • 1 rode en 1 witte uit fijngesneden
  • 250 gr risotto rijst
  • Truffelolie scheut
  • 500 gr paddenstoelen mix met diverse paddenstoelen grof gesneden
  • 1 liter water met een vegan bouillon
  • 400 gram parmezaan geraspt
  • 2 eetlepels zoete chili saus
  • 2 eetlepels Integro Bianco Frizzante
  • (Optioneel: 3 kippendijen)

 

Bereiding

Doe wat geklaarde boter met olijfolie in de pan en fruit hierin de fijngesneden rode en witte ui. Doe er de zoete chilisaus bij.
Als de uit gefruit is voeg je de risotto toe, roer deze gedurende 1 minuut door en blus af met de wijn.

Voeg 1/3 van de bouillon toe en doe de deksel op de pan. Hou deze in de gaten en voeg telkens een grote scheut water toe zodat de risotto romig blijft.

Bak in een andere pan de paddestoelen mix. Zorg ervoor dat de paddestoelen nog wel een bite hebben.

Als de risotto nog beetje knapperig is voeg je 3/4 van de parmezaan, truffelolie, de paddestoelen en wat kookvocht toe.
Roer het ongeveer 1 minuut door en klaar is de risotto.
Voor de garnering gebruik je de overige parmezaan en indien gewenst rasp je wat verse truffel over de risotto.

P.s. geen zin in de vega variant? Snij dan 3 kippendijen in stukjes, bak die in wat olijfolie op hoog vuur en voeg ze als eerste aan de gare risotto toe. Voor dat je de parmezaan, truffelolie en paddenstoelen-mix toevoegt.

Oké vooruit stel je wil er persé iets anders lekkers bij…….

Voor als je iets lekkers (vega) erbij wilt halen

Ga dan voor een mooie burrata (gemaakt van koemelk) of buffelmozzarella (gemaakt van, jawel, buffelmelk) waar je wat truffel-olie of verse truffel overheen doet. Klein beetje grof zout erover heen en binnen een kwartiertje valt je culinaire geluk niet meer te meten.

Serveren in een schaaltje, en dan schep je het er zo uit met een een stukje ciabatta. Die je voor het serveren even in mooie schuine plakjes snijdt, licht insmeert met olijfolie en vervolgens in de oven mooi krokant laat worden. Waarom je de ciabatta schuin snijdt ipv recht? Dan zijn de plakjes langer en past er meer burrata op natuurlijk. En waarom eerst roosteren? Omdat je er dan heerlijk kan scheppen.

En een krokante met een romig iets is altijd top. (voor meer info krokant vs romig FUCK THE FOIE?)

 

INFO

Druivenras: Chardonnay

Herkomstgebied: Abruzzo, Italië

Wat je kunt ruiken: stuivend en aromatisch (oftewel exotisch met nog veel meer)

Wat je kunt proeven: klassieke smaak van Chardonnay met duidelijke tonen van honing en van de gist die hem echt wat extra’s geven.

Nog een tip: Zet de fles rechtop tijdens het koelen. Dan zakt het bezinksel mooi naar de bodem.

Moraal van het verhaal: Top bij truffel!!!!

Bestel info

Te bestellen per 6 flessen. € 9,95 per stuk
excl € 9,95 verzendkosten per doos 

Bestel hier deze wijn!