Pinot Noir please!

Belangrijkste info over Pinot Noir

In deze blog:

  • Pinot Noir in 5 stappen
    Leestijd 15 seconden*
  • Wat eet je erbij?
    Leestijd 2 minuten*
  • Pinot Noir. De langdradige, doch enigszins boeiende, versie
    Leestijd 3,5 uur ;-)*
  • Beroemde Pinot Noirs. En wat ze kosten.
    Leestijd 1 minuut*

 

*Leestijd is berekend in nuchtere toestand.

 

PINOT NOIR IN 5 STAPPEN
[Pienoo nwaar…]

 

  1. Temperatuur
    14-16 graden.
  2. Borrelen
    Lekker bij Morbier (franse kaas) en Serranoham (iets dikker gesneden por favor)
  3. Eten?
    Lekker bij steak tartare, zalm-moot of lamskoteletjes.
  4. Smaak
    Droog, fruitig met aardse tonen. Je proeft letterlijk iets van vochtige aarde in deze druif.
    Ho! Niet schrikken! Want meteen daarachter aan komt de smaak van rood fruit.
    En echt die combi is zo top! Hij verrast, laat je een klein beetje schrikken
    en meteen mooie framboosjes, aardbei, blauw bes etc. erachteraan. Wel fruit dat echt net rijp is.
  5. Muziek
    La Califfa van Ennio Morricone. Echt zo mooi!

 

 

 

Wat is nog meer lekker bij deze Liquid Lover?

 

BORRELEN 

  • Geitenkaas zoals La Bouygette (aller- allerlekkerste geitenkaas)
  • Pecorino
  • Morbier (kaas uit de Jura met een as-laasje in het midden)
  • Brillat savarin (triple roomkaas!)
  • Chaource
  • Reblochon
  • Emmenthaler
  • Serranoham (liefst iets dikker laten snijden)
  • Iberico Bellota  (liefst iets dikker laten snijden)
  • Truffel/paddestoelen tapenade
  • Gegrilde kippenvleugeltjes
  • Crabsalade (met echte crab. Crabsalade op basis van surimi is te zoet)

 

ETEN 

  • Truffelrisotto (Recept is van een vriend van mij. Heeeeeel lekker)
  • Tartiflette (Comfort food bij uitstek)
  • Lamskoteletjes (Met rozemarijn, knoflook en gebakken aardappeltjes, D&L mayonaise ….zucht)
  • Steak Tartare
  • Zalmmoot. GEGRILD!. Gepocheerde zalm is lekkerder bij een ronde Chardonnay.
  • Groenten uit de oven: pastinaak, wortel, bietjes, kastanjechampignons
  • Gegrilde eendenborst

Pinot Noir. De langdradige, doch enigzins boeiende, versie

Goffer die kleur!
Weet je, ik ben een sucker for Pinot noir.
Alleen die kleur al! Echt zo’n niet-nette-wijnkleur. Net te fel. Voor een rode wijn dan.

Zo op het eerste gezicht oogt hij vaak net een beetje te licht van kleur, waterig langs de rand van het glas zelfs.
Het schilletje van de Pinot noir druif is dunner dan van andere blauwe druiven.
Dussss minder kleur en dus ook minder tannine (top top top voor beginnende rode wijndrinkers!!)

Fruit en aarde…..
Kersen, bessen, pruimen hoor je vaak bij een Pinot noir.
Ik heb zelf vaak het idee dat ik iets van aarde proef. En kersen inderdaad.
Lekker om hem een heel klein beetje koeler te drinken dan kamertemperatuur.
18 graden schoon aan de haak en je haalt eruit wat erin zit.
Half uurtje voor je Pinot-Party gaat beginnen in de koelkast zetten.
Als je hem na dat half uurtje gaat nuttigen vind ik hem precies goed.
Ongeacht je gezelschap. Heb je toch geen oog of oor meer voor.

Bourgogne
De bakermat van deze druif ligt in de Bourgogne.
En alleen hier is het klimaat niet te warm en net te nat om hem dat randje te geven.
Het randje van dat aardse erin. Je ruikt zelfs het vocht van de aarde.
Maar hij heeft ook iets lichts en fris dus. De beroemde en delicate complexiteit waar Bourgogne bekend om staat.
Maar ook in de Elzas maken ze hele knappe wijnen van deze druif. Het is zelfs de enige aangeplante blauwe druif daar.

Hij staat hoe dan ook meer voor kwaliteit dan welke druif dan ook.
Met zijn dunne schilletje en trossen waarbij de druiven heel dicht op elkaar zitten is dit geen gemakkelijke druif.
Eigenlijk gewoon een hele lastige om te telen.

Van Chardonnay naar Chardonnee
Pinot Noir is wat dat betreft het tegenovergestelde van de Chardonnay-druif.
Als daar 2 keer lief naar gekeken wordt groeit ‘ie al als kool. Een ongelofelijke pleaser die druif.
Daarom is er ook zo’n overkill aan Chardonnay op de markt geweest. Niet voor niks heel vaak ChardonNEE genoemd.
Werkelijk iedere broodfokker plantte Chardonnay aan. Hectoliters wel gegarandeerd. Smaak helaas niet.

Veel te lekker en veel te lastig
in deze categorie valt de Pinot Noir.
Die heeft veel meer noten op zijn zang voordat de wijnboer daar iets moois van kan maken.
Klimaat, bodem en de kunde van de wijnboer zijn heel belangrijk.
De beginnende wijnmaker of kwantiteit-kampioenen laten deze druif daarom vaak links liggen. Heel verstandig.
Voor ons handig om te weten dat de prutsers dus wegblijven bij deze druif en wanneer je een pinot noir wijn besteld het haast onmogelijk is dat je een ‘slechte’ wijn drinkt.

A.K.A.
Spätburgunder

 

Beroemde Pinot Noirs en quanta costa....

 

Chateau Lafite-Rothschild, Pauillac      €540.000

Romanée-Conti Grand Cru 1945            €558.000

Pinot Noir Trimbach                                 €23-25

Pinot Noir d’espoir                                    €13,25 * exclusief bij WijLevensgenieters te koop

 

 

 

INFO

Pinot noir d’espoir.
Da’s er eentje uit de stal van Wij Levensgenieters (zei ze met gepaste trots)

Voor mij hoort de deze wijn in de piramide van Maslov.
Een stabiele factor in het leven van jou en je koelkast. Daar bewaar ik hem op 12 graden.
Zomer en winter.
Oh en hij is bio.

Deze pinot noir kost €13,25 per fles

Alle wijnen gaan per doosje van 6 stuks.

Wil je eerst een fles proberen voor je een doosje bestelt?
Kan! In de binnenstad van Breda kun je er een ophalen bij mij.
Laat je dan wel even horen wanneer je komt? whatsapp mij op dit nummer

 

 

 

BESTELLEN

€13,25 per fles

verzendkosten €9,95

Bestel hier deze wijn!